Във вчерашния ден израелският премиер Нафтали Бенет проведе сложна дипломатическа совалка,

...
Във вчерашния ден израелският премиер Нафтали Бенет проведе сложна дипломатическа совалка,
Коментари Харесай

Израелският премиер направи совалка между Путин, Зеленски, Макрон и Шолц

Във вчерашния ден израелският министър председател Нафтали Бенет проведе комплицирана дипломатическа совалка, която стартира с пътуване до Москва и приключи в Берлин. 

Премиерът напусна Израел в ранните часове на съботния ден, като първата спирка от неговото пътешестване беше Москва. Там той организира среща с съветския президент Владимир Путин.

По информация на неназован източник, от Axios съощбават, че в Москва Бенет е отправил искане към Путин за отварянето на филантропични коридори, с които да се даде опция на украинските евреи да изоставен страната. Лидерите са разискали и въздействието на войната върху еврейската общественост в Русия, както и положението на нуклеарните договаряния с Иран.

Според израелските медии, министър председателят Бенет е изразил позиция срещу възобновяването на нуклеарната договорка с Иран от 2015 година Споразумението обезпечава облекчение на икономическите наказания против Иран. В подмяна, страната би трябвало да ограничи нуклеарната си стратегия под непоколебим надзор на Организация на обединените нации.

Позицията на Израел е, че нова нуклеарна договорка ще бъде по-слаба от предходната и ще направи Близкия изток по-нестабилен.

През 2018 година някогашния американски президент Доналд Тръмп отдръпна Съединени американски щати от споразумението и по този начин тежките наказания против Иран бяха възобновени. В началото на тази година петте водещи нуклеарни сили в света - Съединени американски щати, Франция, Русия, Китай и Англия, подписаха декларация, с която се ангажират с това да спрат разпространяването на атомни оръжия.

По-рано Русия съобщи, че ще изиска писмени гаранции от Съединени американски щати, че новите наказания няма да попречат на съдействието ѝ с Иран и общите договаряния за ново нуклеарно съглашение.

В пътуването си до Москва министър председателят е бил придружаван от израелския министър на строителството и жилищната политика Зеек Елкин. Той е извършил и ролята на преводач по време на диалога. Самият Елкин е роден в Украйна и приказва съветски език.

След траялата близо три часа среща, израелският министър председател е провел и телефонен диалог с президента на Украйна Володимир Зеленски. За това заяви самият Зеленски в профила си в Туитър като написа, че  " не престават разговора ".

Prime Minister of Israel called me after his meeting with Vladimir Putin. We continue dialogue.
— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa)
Срещата с президента Путин е била координирана със Съединени американски щати, Германия и Франция и в " непрестанен разговор с Украйна ". След нея Бенет е разговарял и с френския президент Еманюел Макрон, с цел да го уведоми по какъв начин е протекла. В предварителен диалог сред двамата Макрон е запознал Бенет с неговите позвънявания до Путин, споделиха от Елисейския замък.

„ Те ще поддържат връзка с цел да се прекратят военните дейности в съгласуваност с немския канцлер Олаф Шолц “, заяви служител на Елисейския замък.

След Москва израелският министър председател се насочи към Берлин - там той се срещна с канцлера Олаф Шолц. Лидерите са разговаряли близо час и половина и са се споразумяли да поддържат непосредствен контакт. Двамата са се заели да прекратят войната в Украйна " допустимо най-скоро ", заяви представителят на немското държавно управление Щефан Хебестрейт.

Премиерът на Израел е набожен евреин и по принцип не прави държавни дела в събота - това е седмичният почивен ден за евреите. Извънредните условия обаче го карат да замине за Москва още рано сутринта.

Днес на съвещание на израелското държавно управление Бенет обсъжда резултатите от диалозите си с Путин, Зеленски, Макрон и Шолц.

" Върнах се от Москва и Берлин преди няколко часа. Отидох там, с цел да подкрепя разговора сред всички страни, несъмнено с благословията и насърчението на всички играчи ", съобщи Бенет.

 

Prime Minister Naftali Bennett, at the start of the weekly Cabinet meeting:
" I returned from Moscow and Berlin a few hours ago. I went there to assist the dialogue between all of the sides, of course with the blessing and encouragement of all players.

— Prime Minister of Israel (@IsraeliPM)
Бенет е измежду международните водачи, които не са осъдили директно съветските дейности в Украйна, въпреки подобни коментари да бяха отправени от израелския външен министър.

Израел се стреми да заема позицията на медиатор в руско-украинския спор, като поддържа връзки с водачите и на двете страни. През последните години страната разчита на съветските си връзки, с цел да може да продължи въздушните удари против ирански цели в Сирия. 

Украинският президент също има постоянна връзка с Израел.Володимир Зеленски е от еврейски генезис, като двамата му родители са евреи. Той има и семейство в Израел.

Очаква се Русия и Украйна да проведат трети кръг от договарянията за преустановяване на военние дейности в Украйна. Първите два кръга от дипломатични договаряния не доведоха до резултат, само че двете страни се съгласиха да се срещнат още веднъж.

Срещата сред Бенет и Путин е втората такава за съветския президент с задграничен водач, откогато съветските войски нахлува в Украйна. В първия ден от военните дейности съветският президент се срещна с премиера на Пакистан Имран Хан. Основната тематика за диалозите сред двамата водачи обаче не беше нашествието в Украйна, а икономическото съдействие сред Русия и Пакистан и построяването на газопровода „ Пакистански поток “.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР